Після парламентських виборів ціни на ВВП-варанти і єврооблігації України зросли

У понеділок, 22 липня, на тлі новин про підсумки виборів до Верховної Ради котирування ВВП-варантів (VRI) України зросли на 3,2% – до нового історичного максимуму 77,4% від номіналу.

Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на Костянтина Фастовця – главу аналітичного відділу інвесткомпанії Адамант Капітал.

«Варанти відреагували найсильніше: котирування були 75%, зараз 77,4%. Але бачимо, що єврооблігації по всій кривій підтягнулися приблизно на 1 процентний пункт. Очевидно, що реакція на підсумки виборів позитивна», – зазначив він.

Фастовець додав, що тепер інвестори чекатимуть рішень президента Володимира Зеленського. Першим із них має стати швидке призначення прем’єра і формування уряду.

«У західних інвесторів є свої очікування, хто це може бути. Це новини, що будуть впливати на ринки », – сказав експерт.

На його думку, на ринки також буде впливати швидкість і результативність переговорів з Міжнародним валютним фондом про нову програму.

Коментуючи обшуки СБУ на ArcelorMittal Кривий Ріг, Фастовець зазначив, що поки реакції на цю ситуацію на ринках не видно, але подальше загострення цього конфлікту, швидше за все, вплине негативно, так само як і можливі судові рішення про денаціоналізацію ПриватБанку і відсутність реакції на них з боку Зеленського.

Що стосується ринку акцій українських компаній, то на Лондонській фондовій біржі акції Ferrexpo в понеділок подорожчали на 1%, незважаючи на програш глави компанії Костянтина Жеваго на виборах, МХП – на 0,5%, JKX – на 1,33%. Котирування акцій Regal Petroleum, чий мажоритарій Вадим Новинський переобрався в Раду, не змінилися.

На Варшавській біржі динаміка акцій українських компаній різноспрямована: акції Агротону і ІМК подорожчали відповідно на 2,07% і 0,65%, тоді як акції Астарти і Кернела подешевшали відповідно на 2,07% і 0,4%, а Овостар не змінилися.

Індекс Української біржі до 14:23 знизився на 0,35%, що пов’язано з падінням на 5,6% котирувань акцій Турбоатому.