НБУ зустрів місію МВФ підвищєнням облікової ставки

Національний банк продовжує цикл підвищення облікової ставки. Як і попереднього разу, ставку підняли на 0,5 п.п. – до 18%. Експерти вгадали рішення НБУ, оскільки майже 10-відсоткова девальвація гривні та згода уряду з підвищенням тарифів на газ для населення позначаться на інфляції, яку НБУ намагається утримати жорсткою монетарною політикою. Інфляція може залишитися нижче 10% за підсумками року.

Потужним проінфляційним фактором залишається зростання доходів населення, яке стимулює споживчий попит. У липні середня номінальна заробітна плата перевищувала аналогічний минулорічний показник на 25%, а реальна – на 15%. «Зростання доходів населення було істотним фактором ще до літа. Потім він був прихований за дефляцією в літні місяці, а далі ми побачимо, продовжить він відігравати свою роль чи ні», – зазначає аналітик ІК Adamant Capital Костянтин Фастовець.

Важливу роль у подальшій динаміці інфляції повинні зіграти результати домовленостей України з МВФ. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман визнав, що підвищення газових тарифів є неминучим. В НБУ зберігають свої попередні очікування, що зростання тарифів цього року складе 25%, а наступного – 15%. За попередніми оцінками Нацбанку, це може додати до інфляції цього року до 1 п.п., оскільки комунальні тарифи становлять близько 20% в індексі споживчих цін. «У тому, що вдасться домовитися про наступний транш з МВФ, практично не маю сумнівів. Питання, якою буде ціна на газ і коли конкретно почнеться підвищення тарифів. Адже якщо згадати рік, коли різко підвищили ціни на газ, то внесок цього чинника до підсумкової інфляції був значним», – каже Костянтин Фастовець.